bengt winblad alzheimer

Professorn: "Därför är Alzheimers sjukdom en tickande bomb"

2017-11-15

Minst 160 000 människor i Sverige lider av Alzheimers sjukdom. I takt med att vi lever längre kommer antalet personer med demensdiagnos att öka i en rasande fart. En oroväckande framtid, anser Bengt Winblad, professor på Karolinska Institutet i Stockholm.
- Hälso- och sjukvården riskerar att kollapsa under bördan av fler dementa, en av vår tids största folksjukdomar, säger han.

Demenssjukdomar går inte att bota och är till hundra procent dödliga. Det enda som kan stoppa vår tids största folksjukdom är forskning. Just nu satsas det väldigt lite på forskning kring orsakerna till sjukdomen. De stora satsningarna går istället till forskning om vad man ska göra för att inte drabbas av Alzheimers sjukdom, något som naturligtvis är viktigt men som också oroar Bengt Winblad, professor på Karolinska Institutet i Stockholm.

- Det är bra att lyfta fram vikten av vad vi själva kan göra genom till exempel god kosthållning och ett aktivt liv för att förhoppningsvis undvika demens, men vi måste samtidigt se det riktiga problemet. För att vi ska ha en chans att hitta orsakerna till vad det är som gör att nervceller i hjärnan dör i förtid behövs en stor satsning på grundforskning, säger han och betonar att vi måste agera nu för att kunna lösa gåtan om Alzheimers sjukdom – och hjälpa miljontals människor som riskerar att drabbas i framtiden.

Demensvården i Sverige kostar cirka 70 miljarder kronor varje år. Kostnaderna kommer att fortsätta att stiga i takt med att vi lever längre – och det är kommunerna som får ta den största smällen.

- Hälso- och sjukvården riskerar att kollapsa under bördan av fler dementa, en av vår tids största folksjukdomar. Det satsas alldeles före lite på grundforskning. Våra forskare får ägna en stor del av sin tid till att söka forskningsanslag i stället för att forska, säger han. 

Världshälsoorganisationen klassar demenssjukdomar som ett av världens största hälsoproblem. 47 miljoner människor är drabbade och ett nytt fall upptäcks var tredje sekund. Om vi inte lyckas få fram ett botemedel eller bromsmediciner kommer antalet drabbade att ha fördubblats till år 2050. Samtidigt som Bengt Winblad är djupt oroad är han även hoppfull inför framtiden.

- Jag tror att det kommer att finnas ett läkemedel som botar Alzheimers sjukdom om fem år. Jag har sagt det förr, men jag kan se ljuset i slutet av tunneln. Vi har redan nu hittat flera möjliga bidragande orsaker, men att ta dem vidare till människa kräver stora pengar till fortsatta studier som vi inte har. Som det ser ut just nu så kan vi lika gärna skicka alla våra idéer till forskare utomlands eftersom vi inte har några pengar för att gå vidare med dem, säger han.

Bengt Winblads hårda arbete inom demensområdet har gjort att han har fått ta emot flera internationella priser. 2016 tilldelades han bland annat Alzheimer’s Association Lifetime Achievement Award. Utmärkelsen hedrar personer som har gjort betydande och fundamentala bidrag till forskning om Alzheimers, antingen genom en enda vetenskaplig upptäckt – eller genom sitt totala arbete.

- Men jag tänker inte gå i pension – eller sluta arbeta än på ett tag. Vi riskerar att bli ett b-land om vi inte får in pengar för att kunna gå på djupet med vår forskning. Vi behöver en nationell plan med ekonomiska resurser. Det är dags för våra politiker att sluta bygga luftslott och agera, säger Bengt Winblad.

 

Följ hela artikelserien om demensproblematiken, läs mer här!

 

Ge en gåva
Du har möjlighet att bidra till forskningen genom att sätta in din gåva på:
Plusgiro 90 11 19-8 Bankgiro 901-1198 
Om du använder Swish kan du skicka en gåva till nummer: 1239011198 

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin