Ny studie ger ledtrådar om plackens spridning

2017-06-01

En ny pusselbit som rör plackens spridningsmönster har lagts med hjälp av bland andra den svenske forskaren Michael Schöll.


I en amerikansk studie som publicerats i tidskiften Jama Neurology beskrivs hur man nu kommit en bit närmare att förstå var i hjärnan de amyloida placken först ansamlas och hur de sedan sprids.

Nyheten i studien är det verkar finnas en hierarkisk dynamik inom och mellan ansamlingarna av tau och beta-amyloid.

– Ett sådant ordnat system har inte påvisats i tvärsnittsdata tidigare. Det är alltså inte nödvändigtvis så att dessa proteinackumuleringar sker inom överlappande hjärnregioner, säger Michael Schöll till tidningen Dagens Medicin idag.

Michael Schöll är biträdande lektor vid Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin, Göteborgs universitet, och har skrivit en ledare till studien.

 

Här är studien i Jama.

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin