Johan Garpenlöv ny ambassadör

2017-05-23

Vi gratulerar Johan Garpenlöv till VM-guldet i ishockey och välkomnar honom samtidigt som ambassadör för Alzheimerfonden.

Grattis till guldet! Hur känns det?
– Det känns helt underbart. Jag är otroligt glad för alla killarna och hela ledarstaben som gjort ett grymt jobb tillsammans. Det är extra kul när man får fira VM-guldet och dela glädjen på Sergels torg med hela svenska folket.  

Du skänkte nyligen tre signerade hockeytröjor till oss som vi kunde sälja på auktion. Varför ville du stötta alzheimerforskningen?
– Det finns många hemska sjukdomar och alzheimer är en av de värsta man kan få. Det här var ett sätt att hjälpa till. För det är pengar till forskning som behövs. Det finns inget botemedel mot Alzheimers sjukdom.

Har du någon anhörig som är drabbad?
– Min mamma fick diagnosen alzheimer för två år sedan. Under de här två åren har jag sett på nära håll hur sjukdomen sakta men säkert tar livet ifrån henne. Frustrationen över att inte kunna hjälpa är otroligt svår att hantera.

Bor hon fortfarande hemma?
– Mamma har ett växelboende där hon bor hemma i två veckor för att sedan bo på ett demensboende, Linnean, lika länge. Måste säga att personalen på boendet är helt underbar.

Vi är tacksamma för att du som offentlig person nu går i bräschen inom sportvärlden för att tala om en allvarlig och dödlig sjukdom som drabbar så många. Vad är din förhoppning genom ditt engagemang?
– Att jag ska kunna hjälpa till att upplysa och sprida information om Alzheimers sjukdom och hjälpa till att samla in pengar till forskning. 

Har du något råd du skulle vilja ge andra kända idrottsprofiler?
– Ja, att fler engagerar sig och hjälper till. Vi har alla en nära anhörig som drabbas. Vänta inte på att någon annan ska hjälpa utan ta ett eget initiativ och hjälp till nu.

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin