helene alfredsson stefan sauk gemensam kamp mot alzheimer

Helene Alfredsson och Stefan Sauk i gemensam kamp mot Alzheimers sjukdom

2017-11-27

Före detta golfproffset Helen Alfredsson förlorade sin mamma i Alzheimers sjukdom. Hon bestämde sig för att slåss mot sjukdomen och idag anordnar hon Alzheimerfondens golftävling Hjärnslaget tillsammans med skådespelaren Stefan Sauk. 
– Demenssjukdomar är ett jättestort problem. Vi måste hjälpa de som är sjuka, men även deras anhöriga, säger hon.

Helen Alfredsson var mitt uppe i karriären som golfproffs när hennes syster ringde henne för att berätta att deras mamma uppförde sig konstigt. Eftersom hon ständigt befann sig på resande fot tog det lång tid innan hon själv förstod att hennes mamma var sjuk.

– Om jag ska vara ärlig så var jag inte riktigt med i matchen eftersom jag själv inte kunde se och höra allt som hon hittade på. Min syster berättade bland annat att hon började få svårt med tider och att hon kunde stå utanför frisören och vänta klockan fem på morgonen, säger hon.

Men det var inte bara deras mammas skeva tidsuppfattning som fick Helen Alfredssons syster att reagera. Hon började svära mycket, var burdus och personlighetsförändrad. Efter att ha varit smal i hela sitt liv kunde hon inte heller kontrollera sitt ätande och gick upp i vikt.

–       Min mamma var 63 när hon fick sin demensdiagnos. När hon fortfarande var frisk hade vi lovat att inte sätta henne på ett hem, men det gick inte att hålla det löftet. När vi skickade matleverans till henne vägrade hon att släppa in dem. Hon var även ute på nätterna och promenerade.

Deras mamma hade vaskulär demens samtidigt som Alzheimers sjukdom. Om man har den diagnosen brukar förloppet gå snabbare.

–       Hon dog 2010, men det kändes som att jag förlorade henne två gånger. Första gången när jag inte längre fick kontakt – eller kunde tala med henne. Andra gången när vi begravde henne. Demenssjukdomar är ett jättestort problem. Vi måste hjälpa de som är sjuka, men även deras anhöriga. Demenssjukdomar orsakar mycket lidande för alla som är berörda, säger Helen Alfredsson.

Hon berättar om den obehagliga känslan när man inte längre känner igen den man älskar. Alla minnen som man delade tillsammans är borta och det är bara den fysiska kroppen som är kvar.

– När man tittar in i ögonen på en person som har Alzheimers sjukdom känns det som att själen redan är borta. Det är oerhört tufft att vara anhörig till en person som är sjuk. Dessutom ökar antalet diagnoser och allt fler yngre får demens. Det är oerhört viktigt att Alzheimerfonden får in mer bidrag så att vi kan förstå vad som orsakar sjukdomen, säger hon.

2011 tog skådespelaren Stefan Sauk beslutet att starta Alzheimerfondens golftävling Hjärnslaget som är ett årligt återkommande insamlingsevenemang. Han tog hjälp av Helen Alfredsson och idag arbetar de gemensamt för att lyfta fram Alzheimers sjukdom.

–       Vi ger bort 96 procent av våra intäkter till Alzheimerfonden. Hjärnslaget har blivit väl mottaget och det är både en givande och rolig dag. Under förra tävlingen hade vi bland annat en kvinna som berättade om vikten av att äta och motionera rätt för att fördröja uppkomsten av demens. Golf har alla de ingredienserna plus att man även tränar hjärnan när man spelar, säger Helen Alfredsson.

Stefan Sauk håller med och berättar att det har varit sex fantastiska år med Hjärnslaget.

– Det är en otroligt trevlig tävling där alla är välkomna, både proffs och nybörjare. Alla tävlar i lag så ingen behöver känna sig utanför – eller att de inte är tillräckligt duktiga. Det viktigaste är att vi spelar och har roligt. Vi har lyckats skrapa ihop cirka fem miljoner kronor sedan 2011 och det känns jättebra, säger han.

Följ hela artikelserien om demensproblematiken, läs mer här!

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin