Alzheimersjuka mamman ledde Peter till socialt entreprenörskap

2017-05-24

AntonFrans är ett svenskt solglasögonmärke som såg dagens ljus för ungefär ett år sedan. Med ledorden medvetenhet och kvalitet vill ägaren Peter Antonsson utmana en bransch som domineras av stora varumärken.

Unikt för AntonFrans solglasögon är att varje köp genererar välgörenhet. Varje gång man köper ett par solglasögon går 300 kronor till en organisation som man själv väljer.

– Vi vill att våra kunder ska känna att även de gör skillnad genom att köpa och bära ett par solglasögon från AntonFrans, säger Peter Antonsson.

Solglasögonen bidrar till forskning
Under första året bidrog försäljningen med cirka 35 000 kr till välgörande ändamål och i år hoppas han 10-faldigt öka den siffran.

Alzheimerfonden finns bland de organisationer som kunderna kan välja mellan. Anledningen till det är att Peters mamma drabbades av Alzheimers sjukdom för 10 år sedan. Hennes sjukdom har lett Peter fram till det sociala entreprenörskap som grundade AntonFrans.

Ilska och maktlöshet
– Vid diagnostillfället upplevde jag en enorm maktlöshet då jag stod inför något jag inte kunde lösa. Jag kände frustration, sorg och ilska över att min mamma skulle tas ifrån mig på ett vidrigt sätt, berättar Peter.

De första symptomen på mammans sjukdom var underliga problem med synen, minns Peter. Efter alzheimerdiagnosen övergick hennes oro för synen till ångest inför framtiden – att gradvis försvinna och inte få vara med familjen.

Bodde länge hemma
Peters föräldrar kom tidigt överens om att så länge pappan orkade skulle mamman få vara hemma. Orken sinade då mammans ben inte längre ville lyda henne.

– När dagen väl kom att lämna mamma på ett hem hade pappa gjort allt som stod i hans makt för att hon skulle få vara hemma så länge som möjligt, berättar Peter.

– Pappas tröstlösa och trogna omhändertagande av mamma har varit viktigt för alla inblandande.

Idag är Peters mamma nästan helt sängliggande.

Få förstår
Peter tror att få förstår vad det innebär att ha en alzheimersjuk släkting.

– Mammas förändring har varit påfrestande på alla tänkbara sätt och speciellt tydlig då hon försvinner framför oss, allt från fysiska funktioner till personligheten.

– Den dagen ett botemedel hittas mot denna vidriga sjukdom kan jag glädjas åt att inga fler behöver genomgå allt vad Alzheimers sjukdom innebär för den sjuke och de anhöriga.

 

De läckra solglasögonen som stöttar alzheimerforskningen kan beställas här.

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin