johan sandin liselotte jansson demens

63 miljarder anledningar att hitta ett botemedel mot Alzheimers sjukdom

2017-11-29

Demenssjukdomar kostar vårt samhälle omkring 63 miljarder kronor årligen, enligt beräkningar från Socialstyrelsen. Nu växlar AlzeCure upp sitt arbete för att hitta ett botemedel mot Alzheimers sjukdom.

Stiftelsen AlzeCure bildades hösten 2012 i samverkan mellan en grupp framstående AstraZeneca-forskare, Alzheimerfonden och Bengt Winblad vid Karolinska Institutet. Tanken har hela tiden varit att utveckla nya metoder och läkemedel för att diagnostisera och behandla neurodegenerativa sjukdomar, främst Alzheimers sjukdom. Nu är de på väg mot en börsnotering med det nystartade bolaget AlzeCure Pharma under 2018.

– I dagsläget finns ingen bra medicinering mot Alzheimers sjukdom. De få mediciner som finns är symtomlindrande med begränsad effekt och sidoeffekter. Det finns ett enormt medicinskt behov och därigenom marknad om vi lyckas inom det här området. Vi tänker långsiktigt med vår börsnotering – förbättrad livskvalitet för patienten är målet, säger Johan Sandin, forskare och vd för AlzeCure Pharma.

Alzheimerfonden gick in med fem miljoner kronor i startkapital för att kunna ge AlzeCure en bra grund att stå på. Fram till idag har de tilldelat stiftelsen 21 miljoner kronor och Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden, berättar att hon brinner för att hjälpa forskningen framåt.

– Vi jobbar stenhårt för att lyfta fram AlzeCure och det viktiga arbete som de gör. Vårt mål är att bidra till nytta för både patienter, anhöriga och samhälle, säger hon.

Liselotte Jansson betonar att industrin inte har varit framgångsrik i att hitta nya läkemedel mot demenssjukdomar. Tillsammans med Alzheimerfondens hjälp hoppas hon att det börsnoterade AlzeCure Pharma ska väcka intresse för demensforskningen.

– Stiftelsen AlzeCure fungerar som en inkubator för framtagning av nya läkemedel för Alzheimers och relaterade sjukdomar. Det är en länk mellan akademi och klinik samt industrin inom terapiutveckling och medicinteknik, säger hon.

Just nu arbetar AlzeCure Pharma med två projekt varav det ena syftar till att effektivt mildra och lindra symtomen vid Alzheimers sjukdom. Det andra projektet fokuserar på att utveckla ett läkemedel som bromsar själva sjukdomsförloppet. I juni tog AlzeCure in 70 miljoner kronor i en första investeraromgång. 

– Det känns jättebra. Vi ser nu med spänning framemot den fortsatta utvecklingen av läkemedelsprojekten där de första studierna i människa är planerade att påbörjas redan under nästa höst, säger Johan Sandin.

 

Följ hela artikelserien om demensproblematiken, läs mer här!

 

alz_calendar alz_calendar_alt alz_contact alz_down_yellow alz_down alz_facebook alz_file alz_forward alz_location alz_magnify alz_message alz_photo alz_quote alz_twitter alz_up_yellow alz_up burgare_kryss burgare close facebook instagram mail pin telefon vimeo heart swish Asset 1 linkedin