Andreas Johnson

– Det värsta med min mammas sjukdom är att mina barn aldrig fick uppleva sin farmor som jag fick uppleva min mamma. Så nu vill jag att vi alla hjälps åt att ge pengar och stöd till den forskning som vi behöver så att min generation får uppleva sina barnbarn. Tack på förhand!

Andreas Johnson
Foto: Paulina Westerlind

Andreas mamma började få minnesproblem vid 67 års ålder. Ungefär samtidigt som diagnosen Alzheimers sjukdom kom fick hon en hjärnblödning som påskyndade sjukdomsförloppet. På bara två månader gick hon från att ha lätt alzheimer till att bli gravt demenssjuk. Eftersom hon försämrades så snabbt vårdades hon inte i hemmet så länge utan kom till ett boende söder om Stockholm. De sista åren tillbringade hon uppe i Järvsö där familjen kommer från.

Andreas beskriver sin mamma som omtänksam, varm och humoristisk.
– Hon var en icke dömande människa, värderingar som jag försökt ta med mig.

Både Andreas och hans bror har funderat över ärftlighetsaspekten i Alzheimers sjukdom. Både mammans systrar har drabbats och även mormor och morfar.

– Så att tacka ja till att bli ambassadör för Alzheimerfonden var fullständigt naturligt. Det vore skönt om vi kunde få fram ett botemedel eller åtminstone kunna bromsa sjukdomen. Till år 2050 kommer antalet drabbade att ha fördubblats. Det är inte så långt dit, säger Andreas.

Andreas Johnson Foto_Yanan_Li_low
På Internationella Alzheimerdagen 2015 blev Andreas Johnson vår ambassadör i Konserthuset. Foto: Yanan Li

– Jag är väldigt stolt över att representera Alzheimerfonden som ambassadör. För mej är detta väldigt personligt då min mamma, och därmed också vi andra i familjen, levde med sjukdomen hennes sista tio år i livet. Kan jag bidra med minsta lilla för att denna eländiga sjukdom uppmärksammas och får den support den behöver så gör jag det gärna och från hjärtat, avslutar Andreas Johnson.

__________________________________________________________

Klicka på bilden nedan för att se inslaget i "Malou efter tio" där Andreas var med.

Skärmklipp_tv4

givegift.png

Foto: Paulina Westerlind