Sommarläger för unga anhöriga

Varje sommar sedan 2011 hålls anhörigläger i Dalarna för barn och ungdomar som har en demenssjuk förälder. Här får de möjlighet att knyta kontakter och utbyta erfarenheter med andra jämnåriga i samma situation. De erbjuds också möjlighet att ställa frågor till personal med specialistkompetens inom demensområdet.

Vår folder om lägren ligger lite längre ned på sidan. Klicka på bilden för att läsa den i pdf-format.

Välkomna att anmäla er

Anmälningar till samtliga läger tas emot via Avesta Kommun: http://www.avesta.se/sommarlager

Lägerinbjudan 2016 sid 1

 

Läger i Sjövik för unga anhöriga 18_30 år_sommaren 2015_low
Klicka på bilden för högupplöst version.

Lägren för unga anhöriga kan tack vare ett nytt samarbete över kommungränserna i år ta emot fler barn och unga vuxna som har en demenssjuk förälder.
Foto: Christina Nemell, Alzheimerfonden

___________________________________________________

Lägret i augusti 2015

 

SE FILMEN FRÅN LÄGRET GENOM ATT KLICKA PÅ BILDEN NEDAN.

Lyssna till intervjun i P4 Dalarna 13 augusti 2015 med Carolina Biörs som bl.a. berättar om lägret.

DSC_0092_red_low
Carolina, som själv är ung anhörig, kommer att vara en av lägerledarna 2016.
Klicka på bilden för högupplöst version. Foto: Christina Nemell/Alzheimerfonden

___________________________


Sommarens andra läger hölls 13-16 augusti. Drygt 20 unga vuxna från hela landet deltog.

gruppbild_mini2

 

SkärmklippSjövik

P1000742_mini

massage_mini

Taktil massage med Kri.
 

fem ungdomar_mini

lägereld_mini

fikastund_mini

fiske_mini

yoga_mini

Skärmklipp_CN_yoga

Skärmklipp_doktor Sigrid

Sigrid Svedmyr höll i en Fråga doktorn-stund.
 

Kerstin Lundström

Informationsstund med demensexperten Kerstin Lundström.

----------------------------------------------------------------------------------------------


 

läger med ram
Klicka på bilden för att se foldern i pdf-format.

Ökande intresse
Sedan lägerverksamheten startade har intresset för att delta stadigt ökat. Några av lägerhelgerna har snabbt blivit fullbokade och återbudskö har fått upprättas. Från början erbjöds lägren för unga vuxna mellan 18 och 30 år, men efter önskemål ordnas sedan 2013 läger även för barn och ungdomar mellan 7 och 17 år tillsammans med deras friska förälder.

Deltagare från hela Sverige
Lägren startades som ett unikt samverkansprojekt mellan kommunerna i Avesta och Mora och har drivits av fyra experter på demenssjukdomar och anhörigfrågor. Lägren är dock nationella och deltagarna har kommit från hela Sverige, från Skåne i söder till nordligaste Norrland.

Kostnadsfritt
Deltagandet är gratis då Alzheimerfonden, som finansierar verksamheten, står för både resa, kost och logi. Under lägerhelgen varvas föreläsningar med rekreation i naturskön miljö. Det finns möjlighet att bada i sjön, fiska, spela spel eller fotboll, grilla vid lägerelden eller bara umgås.

Anpassade grupper
När deltagarna kommer från familjer med olika typer av demenssjukdomar delas de i möjligaste mån upp i grupper så att diskussionerna kan anpassas efter respektive typ av sjukdom. På lägret där de yngre barnen har en förälder med sig, delas de också upp i en föräldragrupp och en barngrupp. Det gör det möjligt för barnen att prata ostört om sina känslor och ställa frågor som annars inte är så lätta att ta upp.

Diskussionsforum på Facebook
En Facebook-grupp startades av ungdomarna efter det första lägret. Nya medlemmar tillkommer hela tiden. Den heter ”Ung anhörig i demensens skugga” och är en sluten grupp som är uppdelad i tre undergrupper: Upp till 18 år, 18–30 år, Över 30 år

KOMMENTARER FRÅN UNGDOMARNA
”Att hamna på det här lägret var magiskt!”
”Det var skönt när man väl var här. Nästa år tar jag med min syster.”
”Alla nya kontakter och Facebook-gruppen kommer att vara till nytta när jag kommer hem.”
”Det jag hade erbjudits tidigare var att gå med i anhöriggrupper tillsammans med 80-åringar. Här mötte jag istället människor i min egen ålder. Vi kunde prata om precis allt, till exempel vår frustration, men också ge varandra praktiska tips. Det var en blandning av skratt och gråt.”
”Jag har lärt mig om bemötande framförallt och att anpassa min verklighet till min mammas och inte ’rätta’ henne när jag tycker hon säger något galet. Har även fått kunskap om hjälpmedel och fått höra många andras erfarenheter om hur deras resa varit och vilka situationer som kan uppstå.”
”Jag kan prata mer öppet om mina upplevelser och tankar. Jag kommer även att försöka hjälpa till att sprida kunskap om unga anhöriga.”
”Jag har kunnat berätta om mitt liv öppet utan att någon dömer mig eller tycker att jag är jobbig. Jag har fått respons på alla olika sätt istället för en tom blick från någon som inte vet vad han eller hon ska svara. Det har varit det bästa av allt.”
”Jag tycker att det har varit en ovärderlig erfarenhet och upplevelse. Jag har fått mycket kunskap som jag aldrig skulle kunna ta till mig genom att läsa om det. Tack för att ni gör detta för oss.”

KOMMENTARER FRÅN DELTAGANDE FÖRÄLDRAR
”Jag tror att min dotter har fått mer förståelse för sin sjuka pappa och verkar ha mer tålamod med honom.”
”Helt fantastiskt. Det här är andra gången för oss.”
”Jag önskar att jag hade haft en coach bredvid mig från allra första början. Det är så mycket att sätta sig in i, så många beslut som ska fattas och så många etiska dilemman som dyker upp.”
”Bra att barnen får sin stund och vi vår.”
”Min son sa: ’Det ska bli så mysigt att träffa alla igen.’ ”
”Jag är dålig på att orka ta mig ur vardagen på egen hand. Lägret hjälpte mig att bättre kunna se att balans måste finnas i det sjuka, att jag ibland ätits upp av allt det tunga och inte prioriterat att övrig familj behöver må bra. Jag är glad att mina barn fick träffa doktorn och annan personal, de andra barnen och föräldrarna.”

KOMMENTARER FRÅN LEDARNA
”Det känns som ett mirakel när man som ledare får stå bredvid och se vad som händer. Famnar som öppnas, tårar som trillar och skratt som ekar ut över sjön mitt i natten när vi sitter i en eldpallkoja och grillar en korv eller berättar roliga historier.”
”I fyra år har vi nu sett hur oron och känslan av ensamhet blir som bortblåst bara man kommer till Sjövik och träffar alla andra.”
”Det finns en känsla av att dessa ungdomar har känt varandra hela sitt liv … och ändå vet vi att man träffades för första gången för bara några timmar sedan.”
”Det är nervöst och pirrigt innan man åker. Detta har vi nu förstått är en känsla som infinner sig hos så gott som alla som har anmält sig. Vi har full förståelse för detta och man kan göra som så många har gjort hittills: sms:a eller ringa och prata med oss ledare ända in i det sista.”
”Tänk vad samvaro, bad, fiske, enkla föreläsningar och en fin miljö kan skapa: En känsla av att man inte längre är ensam!”

Vill du veta mer?
Kontakta oss!

Katrin Lindholm
Tel 0226–64 58 92
E-post: katrin.lindholm@avesta.se

Gudrun Strandberg
Tel 0226–64 57 84
E-post: gudrun.strandberg@avesta.se
____________________________________________________

I JUNI 2015 genomfördes sommarens första läger i Sjövik. Ungdomar mellan 7 och 17 år var med tillsammans med sin friska förälder. Föreläsningar varvades med friluftsaktiviteter som korvgrillning, fotboll och bad. Deltagarna erbjöds också akupunkturbehandling, vilket både barn och vuxna nappade på.

20151IMG_7960

20153IMG_7975

20157IMG_7978

20152IMG_7944

20155IMG_7969

 

 

________________________________________________________

SOMMAREN 2014 anordnade kommunerna i Mora och Avesta för fjärde året i rad ett läger där unga anhöriga som har en demenssjuk förälder kunde träffa andra i samma situation. Deltagare från hela landet var välkomna. Det första lägertillfället, 14-17 juni, riktade sig till 7-17-åringar tillsammans med den friska föräldern. Den 14-17 augusti var deltagarna 18-30 år. Deltagandet i dessa läger är gratis. Alzheimerfonden bekostar kost, logi och resa. Antalet platser är begränsat och i somras blev det snabbt fulltecknat.

Nedan några bilder från de båda lägren.

vy_low
Lägren hålls i natursköna omgivningar vid Sjöviks Folkhögskola.

2group_hug
Ungdomar som aldrig träffat varandra tidigare fann snabbt gemenskap.
 

3helagänget_low
Nästan hela augusti-gänget samlat.

alla_low
Och juni-gänget, barnen tillsammans med en förälder.

akupunktur_low
De som ville fick prova på akupunktur.

fiske_low

grillning_low
Fiske och grillning var populärt.

Viktor_low
Vår ambassadör Viktor Åkerblom passade på att få hjälp att repetera en pjäs.

Vi tar emot ansökningar om att få delta på Avesta Kommuns hemsida. Håll dig också uppdaterad via Alzheimerfondens Facebook-sida.
 

givegift.png

Detta är eldsjälarna i Dalarna som byggt upp lägerverksamheten vid Sjöviks folkhögskola. Foto: Christina Nemell