”Vi måste börja tala om alzheimer”

”Vi måste börja tala om alzheimer”, säger golfstjärnan Helen Alfredsson, som arrangerar tävlingen Hjärnslaget för tredje året.

– Alzheimer är en märklig sjukdom. Man förlorar sina anhöriga två gånger. Första gången när man inte längre får kontakt och kan tala med dem. Andra gången när man begraver dem.

Efter en lång och smärtsam process förlorade golfstjärnan Helen Alfredssons sin mamma i alzheimer för tre år sedan. Mamma Käthie var drygt 60, en glad och öppen person med ett stimulerande arbete utan stress. En dag berättade hon för Helen att hon upplevde det som om hon ”gått in i väggen”.

– Jag ville som många andra inte se vad det verkligen var. Men mamma blev en annan människa och hennes värld annorlunda än min. Det hände så många märkliga episoder. Hon gjorde totalt tokiga saker. I ena sekunden skrattar man, i nästa gråter man. Men det finns bara en utgång. Alzheimer är en hundra procent dödlig sjukdom.

Efter mamma Käthies bortgång kände Helen att hon ville bidra med något och startade tillsammans med Alzheimerfonden golftävlingen Hjärnslaget. Tävlingen på Täby Golfklubb lockar många kända ansikten och har på två år dragit in 850 000 kronor till forskning kring demenssjukdomar. Ett litet men viktigt bidrag, menar Helen, eftersom det behövs enorma resurser för att möta de utmaningar vi står inför med en explosion av antalet drabbade.

– Min önskan är att vi ska öka förståelsen för sjukdomen och försöka dra in så mycket forskningspengar som möjligt och att vi ska kunna prata om denna sjukdom utan att någon ska känna sig obekväm.
– I Sverige upplever många fortfarande sjukdomen som något skamligt. Jag har på nära håll hört om hur vänner drar sig undan när en familj drabbats och får dem att känna sig utfrysta. Det är fruktansvärt. Vi måste få ett helt annat sätt att se på sjukdomen och börja tala om den.

I USA deklarerade man förra året ”krig mot alzheimer” och satsar nu enorma belopp på forskning och utbildning. Du har bott länge i USA. Hur upplever du inställningen till demenssjukdomar och alzheimer där jämfört med i Sverige?
– Man har mycket lättare att tala om det. Det finns inget hysch, hysch alls. Med över 300 miljoner invånare finns det stora påtryckningsgrupper som får stort genomslag. I tv ser man ofta reklam för olika typer av mediciner och för organisationer som arbetar med alzheimer. Det känns lätt att komma i kontakt och få hjälp om man behöver det.

Tror du att man på något sätt kan förebygga sjukdomen eller förbättra sitt tillstånd när man fått diagnosen?
– Om man är över 65 år ska man träna trettio minuter minst tre gånger i veckan, få upp pulsen och nytt syre till hjärnan. Det är säkert bra med hjärngymnastik av olika slag men jag är övertygad om att hjärnan mår bra av fysisk träning. Problemet är att när man går in i sjukdomen blir man ofta trött och deppig och orkar inte träna. Det skulle behövas ställen där demenssjuka kan träffa andra och träna tillsammans.

Vad har du för förhoppningar inför framtiden?
– Min dröm är att vi innan vi kommit så långt att vi hittat mediciner som kan bota har skapat en ”comfort zone”. Ett samhälle där vi kan tala om sjukdomen, där det är lätt att som anhöriga ringa upp någon och få hjälp och stöd, där det finns ställen demenssjuka kan träffas på och boenden anpassade för olika åldrar och stadier av sjukdomen. Gud vad skönt det skulle vara!

Helen Alfredsson villa tacka alla som deltagit i Hjärnslaget – golfvänner, företag och volontärer som gör det möjligt att genomföra tävlingen, Täby golfklubb som upplät den underbara banan även i år och Såstaholm Hotell & Konferens.

– Tillsammans och med gemensamma krafter kan vi göra stora insatser. Jag hoppas få se alla på banan nästa år igen och att vi också då får en rolig och härlig golfdag, som gör skillnad!

givegift.png