Den 28 januari invigdes "Möten med minnen" på Nationalmuseum

Nationalmuseum startar tillsammans med en rad andra museer över hela landet särskilda visningar för demenssjuka och deras anhöriga. Förebilden finns på Moma i New York.

Allt startade med det studiebesök Jeanette Rangner Jacobsson, konstpedagog på Nationalmuseum i Stockholm, gjorde på Museum of Modern Art i New York. Under sex år har det amerikanska museet givit särskilda visningar för demenssjuka och arbetat fram ett gediget pedagogiskt material.

Det var en förväntansfull stämning i Strömsalen när Hennes Majestät Drottningen 14.30 anlände för att inviga projektet "Möten med minnen" på Nationalmuseum. Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum, inledde och lämnade snabbt över till Liselotte Jansson, generalsekreterare i Alzheimerfonden. Hon var mycket stolt och glad att denna dag kunna inviga ett unikt museiprojekt samtidigt på åtta platser i Sverige.

– Det är ett mycket konkret initiativ som erbjuder personer med en demensdiagnos en trevlig och stimulerande stund på något av landets fina museer tillsammans med någon anhörig eller god vän. Vi har alla behov av sinnlig stimulans och ett museum kan verkligen bidra till det, sade H.M. Drottningen i sitt tal och fortsatte:

– Det är glädjande att det redan är 35 museer runtom i landet som bekräftat sin medverkan och vi hoppas att än fler kommer att ansluta sig.

Efter drottningens tal påbörjade konstpedagog Jeanette Rangner Jacobsson en visning för publiken enligt den modell som utarbetats av The Museum of Modern Art i New York i alzheimerprojektet Meet Me at MoMA.

Hon utgick från Carl Gustaf Pilos monumentala, ofullbordade målning – Gustav den III:s kröning. Genom att ställa frågor fick hon igång ett samtal och drog in betraktarna i 1700-talets Sverige: Vilka finns med på målningen? Hur är stämningen? Var skulle ni vilja befinna er om ni skulle ta plats i den?

Susanne Vikdal, en av flera demenssjuka i publiken, inspirerades av Jeanette Rangner Jacobssons frågor. Hon skulle helst ta plats vid en pelare snett bakom Gustav III:s kröningsstol och avlyssna skvallret. – Även om jag inte är så förtjust i målningen – den är lite dyster – så kliver den ut ur ramen och talar till mig.

H.M. Drottningen blev fascinerad av det skissartade och suddiga i Pilos målning och associerade till rörelseoskärpa i modern fotografi. Men tyckte att drottningen Sofia Magdalena hade en för undanskymd plats på bilden.

Den guidade konstvisningen fortsatte framför en målning av den franske konstnären Lucien Simon – en stilla vardagsskildring i skymningsljus från början av 1900-talet. Hur faller ljuset? Var befinner vi oss? Vad har personerna på tavlan för inbördes relation? Jeanette Rangner Jacobsson fick genom sina frågor igång ett spännande samtal. Publiken hade sina egna tankar och olika tolkningar, vilket gjorde att konstverket hela tiden växte framför oss.

Jeanette Rangner Jacobsson avslutade med att bjuda in till kommande visningar på Prins Eugens Waldemarsudde under våren och på Konstakademien till hösten.

Förutom på Nationalmuseum invigdes projektet på Göteborgs konstmuseum, Bohusläns museum, Dalarnas museum, Jamtli, Falkenbergs museum, och Murberget Länsmuseet Västernorrland samt Malmö Konsthall.

"Möten med minnen" genomförs i samarbete med Nationalmuseum, Demensförbundet och Svenskt demenscentrum. Projektet har gjorts möjligt genom bidrag från PostkodLotteriet.

Våra samarbetspartners:

postlogga svensktdemenscentrum
demensforbundet nationalmuseum
metlife_logo  

 

givegift.png

ommmm_start
Drottning Silvia invigde "Möten med minnen" på Nationalmuseum.


mmm_invigt
Kicka på bilden för att läsa om invigningen på Nationalmuseum.

Liselotte-Jansson-hoger
Klicka på bilden för att läsa intervjun med Liselotte Jansson, generalsekreterare Alzheimerfonden.

w_StinaGotbrink
Klicka på bilden för att läsa intervjun med Stina Götbrink, chef för välgörenhetsavdelningen på PostkodLotteriet

per_hoger
Klicka på bilden för att läsa intervjun med Per Hedström, biträdande chef för samlingarna på Nationalmuseum.

Jeanette-R_hoger
Klicka på bilden för att läsa intervjun med Jeanette Rangner Jacobsson, konstpedagog vid Nationalmuseum

WHoffman_intervju_2
Klicka på bilden för att läsa intervjun med Wilhelmina Hoffman, föreståndare för Svenskt Demenscentrum.

Stina-Clara-Hjulstrom_hoger
Klicka på bilden för att läsa intervjun med Stina-Clara Hjulström, Demensförbundets ordförande.